четвер, 10 жовтня 2013 р.

Еней був парубок моторній і хлопець хоть куди козак

Ось уже третє століття цей «Еней був парубок моторній і хлопець хоть куди козак» залишаються одним із найвідоміших літературних героїв. Ім'я він має античне: Еней — герой поеми Вергілія, один із захисників Трої і засновник нової держави. Але ж поема І. Котляревського «Енеїда» лише зовні зв'язана з твором римського поета. Зміст її розкриває українську дійсність кінця XVIII століття. Звичайно, герої — земляки Котляревського: козаки, пани, селяни... Еней — один із них.
Давати характеристику центрального образу нелегко. Слід пам'ятати, що за жанром твір є бурлескною травестією, головна мета котрої — розсмішити читачів. Тому й образи не можуть бути реалістичними, їхні вчинки, поведінка не завжди вмотивовані.
Еней у Котляревського дуже різний. Ось перший розділ. За бажанням Юнони Еол піднімає на морі бурю, яка повинна знищити троянців. Еней тут зовсім не схожий на героя: він від страху «заплакався і заридався, пошарпався, увесь подрався...» Правда, взяв себе в руки, Еней здогадався пообіцяти Нептуну «півкопи грошей», «аби на морі шторм утих». А потім троянці перебувають у гостях у Дідони. І тут головний геройвикликає сміх своєю поведінкою. Він багато п'є, їсть, розважається, «як на аркані жеребець».
Ще менше симпатії викликає Еней, коли тікає від Дідони, довівши її до самогубства. Але далі, в інших епізодах, ми бачимо майже нового героя. У бою він сміливий і розумний отаман, уміє повести за собою воїнів і самб'ється по-лицарськи. Він для своєї ватаги - «отець», за якого можна і життя віддати. З якою рішучістю виходить Еней битися з Турном!

Залишайте відгук: